Masaj her yönü ile VÝP MasaJ 'ta..
TÜM ÝÇERÝÐE ULAÞMAK ÝÇÝN ÜYE GÝRÝÞÝ YAPIN




Powered by Core Design
Masaj
Tüm Vücut Masajlarý
Masaja Baþlarken
Yosun masajý Nedir?
Zeytin Yaðý Muzicesi
Tehlikeli Bitkiler
Kendini Keþfet
Aromaterapi
Aromaterapi nasýl yapýlýr?
Aromaterapik Bitkiler
Kas Hastalýklarý
Masajýn Saðaltým Gücü
Shiatsu
Tayland Thai Masajý
Taþ Masajý
Cupping Masaj (Kupa)
Masaj Çeþitleri
Bunlarý Bilmek Önemli
Ýletiþim
Saðlýk için VÝP Masaj Aromaterapik Bitkiler - Saðlýk için VÝP Masaj - Saðlýk için VÝP Masaj
“Bir hekim pek çok konuda tecrübe sahibi olmalýdýr, ama en çok da masaj konusunda.” Hipokrat (MÖ 460)
Aromaterapik Bitkiler Yazdýr e-Posta
Cumartesi, 27 Eylül 2008
adacayi
ADA
ÇAYI
Latincesi Salvia Officinalis olup yapraklarý yumuþak, gri yeþil renkli bir bitkidir. Gargara halinde boðaz aðrýlarýna karþý ve yara iyi edici olarak kullanýlýr. Adaçayý aromatik yaðý %15 sineol içerir. Bu madde solunum yollarý için iyi bir antiseptiktir.
Herbal Terapi
Dolaþým sistemi hastalýklarýndan, düþük tansiyonda, lenf dolaþým bozukluklarýnda ve idrar söktürücü olarak, sindirim sistemi rahatsýzlýklarýndan, ishalde, karýndaki gazda, hazýmsýzlýkta ve karaciðer hastalýklarýnda, larenjitte, ses kýsýklýðýnda, farenjitte, diþ aðrýlarýnda, bütün romatizmal hastalýklarýnda, özellikle eklem aðrýlarýnda solunum sistemi rahatsýzlýklarýnda, bronþitte, balgam söktürmede, kadýn hastalýklarýndan hemorejidede, erken adet kesilmelerinde, menopozda, aðrýlý adetlerde ve yumurtalýk problemlerinde etkilidir.
Aromaterapi
Adaçayý aromatik yaðý yeþil, koyu olup aromatik bir kokuya sahiptir. Antiseptik ve cilt gerici tonik ve ýsý verici ve gevþeme saðlayýcý etkiye sahiptir. Adet aðrýlarýnda, streste, baþ aðrýlarýnda ve yorgunlukta kullanýlýr.
Kozmetikte Kullaným
Yüzdeki þiþliklerde, ciltteki dolaþým bozukluðuna baðlýþiþliklerde, cilt iltihaplanmalarýnda, ciltteki tahriþlerde, ülser ve yaralarda, saç dökülmesinde ve tonik olarak kullanýlmaktadýr.
Kullaným Þekli
Aromatik yað masaj tarzýnda ve banyoda uygulanmaktadýr. Banyoya bir kaç damla konularak sýrt aðrýlarýna, eklem aðrýlarýna, kramplara, gerilimde, kaþýntýlý derilerde ve enerjik olmada kullanýlýr. Cilt için ve boyun için masaj tarzýnda uygulanmaktadýr. Kullanýlmadan önce dilüe edilmelidir. Hamilelikte kullanýlmaz.
Uygun Karýþýmlarý
Bergamot Limon Lavanta Biberiye.

AKASYA
Latincesi Robinia Pseudoacacia olup, vataný Kuzey Amerika'dýr. Ülkemizde de çok yetiþen, dikenli bir aðaçtýr. Çiçekleri beyaz ve sarý renkte, salkýmlar halinde güzel kokuludur. Gölge vermesi için yol kenarlarýna dikilir ve çiçeklerinden parfümeride kullanýlan esans elde edilir.
Herbal Terapi
Sindirim sistemi rahatsýzlýklarýndan karýndaki gazýn giderilmesinde, ishalde, derideki iltihaplarda kullanýlan akasyanýn kabuklarýndan günümüzde deri sanayinde yararlanýlmaktadýr.
Aromaterapi
Akasya çiçeði aromatik yaðý, bal tadýnda, yeþil çiçek kokusunda ve vücutta gevþemeyi saðlayan, sakinleþtirici, yatýþtýrýcý, antiseptik etkiye sahiptir. Teskin edici keyif veren bir ürün olduðu için

melankolide ve depresyonda, ruhsal sýkýntýlarda, aþýrý hassasiyetlerde, hemen bütün psikolojik rahatsýzlýklarda kullanýlýr.
Kozmetikte Kullaným
Bütün cilt rahatsýzlýklarýnda, antiseptik ve tonik olarak kullanýlýr.
Kullaným Þekli
Masaj yaðý olarak, banyoda, buðu tarzýnda kullanýlmaktadýr. Banyoda sýcak suya konularak cilt için kullanýlýr. Boyun aðrýlarýnda ve omuz aðrýlarýnda masaj olarak kullanýlmaktadýr. Birkaç damla sýcak suya damlatýlarak radyatöre konulursa odanýn havasýnýn temizlenmesi saðlanýr. Akasya yaðý dilüe edilmeden kullanýlmamalýdýr.

ARDI
Ç
Latincesi Juniperus communis olup, Kuzey Yarýmküre'de yaygýn olarak bulunmaktadýr. Ülkemizde Trakya bölgesinde yetiþen, çalý tarzýnda küçük bir aðaçtýr. Meyveleri mavimsi siyah renkte olup, idrar söktürücü olarak ve alkollü içkilerin hazýrlanmasýnda kullanýlýr. Terkibinde esans, þeker ve reçi-nemsi maddeler vardýr.
Herbal Terapi
Dolaþým sisteminde kan dolaþýmým artýrýcý etkisi vardýr, hemoroidde kullanýlýr. Sindirim sistemi hastalýklarýndan diþ aðrýlarýnda, karýndaki kolit tarzýndaki aðrýlarda, karýndaki gaz þikayetlerinde, hazýmsýzlýkta etkilidir. Ýdrar yollarý hastalýklarýndan sistitte, idrar söktürücü olarak, iþeme zorlanmalarýnda, idrar yollarý taþlarýnda ve kadýn hastalýklarýndan vajinal akýntýlarda, aðrýlý adetlerde, adet kanamalarýndaki yetersizlikte kullanýlýr. Romatizmal hastalýklarda aðrýyý kesmek için, psikolojik rahatsýzlýklardan ruhsal sýkýntýda, uykusuzlukta, streste kullanýlýr.
Aromaterapi
Ardýç yaðý, çam kokusunda olup tadý biber acýsýndadýr. Ýdrar söktürücü, antiseptik, kaslarda gevþeme saðlayýcý etkisi olup iyi bir aðrý kesicidir. Aromaterapi olarak adet problemlerinin giderilmesinde, idrar zorlamalarýnda, kramplarda ve yavaþ olan dolaþým bozukluklarýnda, streste kullanýlmaktadýr.
Kozmetikte Kullaným
Yaðlý ciltlerde iyi bir toniktir. Akne tedavisinde ve selülit tedavisinde kullanýlýr.
Kullaným Þekli
Ardýç aromatik yaðý masaj tarzýnda, banyoda, solunum, kompres ve lapa tarzýnda uygulanýr. Romatizmal hastalýklarda ardýç yaðý dilüe edildikten sonra masaj tarzýnda eklemlere uygulanýr. Bütün adet þikayetlerinde, masaj tarzýnda uygulama önerilir. Banyoya konulan birkaç damla ardýç yaðý gevþemeyi saðlar. Odalarýn temizlenmesinde antiseptik özelliði olduðu için mikroplarýöldürmek için kullanýlýr. Ardýç yaðý dilüe edilmeden kullanýlmaz, hamilelikte kullanýmý sakýncalýdýr.
Uygun Karýþýmlarý
Benzoin Selvi Lavanta Santal esansý.

BERGAMOT
Latince ismi Citrus Aurantum Bergamia'dýr. Bergamot Yaðý olgunlaþmýþ ekþi turunç kabuðundan elde edilmektedir. Yapýsýnda %35-45 linalil asetat vardýr. Yeþilimtýrak veya sarý yeþil renkte, acý lezzette, hoþ kokulu bir yaðdýr. Meyve ülkemizde ve Akdeniz ülkelerinde örneðin Ýtalya, Sicilya ve Afrika da yetiþmektedir. Portakalla limon arasýnda bir meyvedir. Kýþ aylarýnda yetiþmektedir.
Herbal Terapi
Kuvvetli bir antiseptik etkiye sahiptir. Aðrý kesici etkisinden dolayý herpes adýný verdiðimiz uçukta kullanýlmaktadýr. Vaginal kaþýntýlarda banyoya konularak kullanýlmasý tavsiye edilir. Bitkinin yapraklarý çay tarzýnda kullanýlýr.
Aromaterapi
Sindirim sistemi hastalýklarýndan, kolik tarzýndaki karýn aðrýlarýnda, baðýrsaklardaki gaz þikayetlerinde, hazýmsýzlýkta, mide aðrýlarýnýn tedavisinde kullanýlýr. Ýdrar yollan hastalýklarýndan sistit adýný verdiðimiz idrar yollan iltihabýnda ve aðrýlý idrar edenlerde kullanýlýr. Baþ aðrýlarýnda, tonsilitte, farenjitte, baþtaki kokularý yok etmekte kullanýlýr. Psikolojik rahatsýzlýklardan anksiyete ve insomnia adýný verdiðimiz uykusuzlukta, irribilitede etkilidir. Solunum sisteminde bronþitte özellikle limon yaðý ile birlikte kullanýlýr.
Kozmetikte Kullaným
Aknede, yaðlý ciltte, seborede, ciltteki yaralarda, egzama-h ciltlerde kullanýlýr. Cildi gerici ve nemlendirici etkisinin yanýnda antiseptik etkisi mevcuttur. Ýyi bir deodoranttýr. Evlerde mikroplarýöldürmek için kullanýlýr.
Kullaným Þekli
Masaj tarzýnda, banyoda ve inhalasyon tarzýnda kullanýlýr. Çok güzel kokusu olmasýndan dolayý sýcak suda buharý solunum yolu ile kullanýlýr. Taze bir canlýlýk verir. Masaj olarak kullanýmda cildi gerdiði gözlenmektedir.
Kullanýmda dikkat edilecek husus, bergamot yaðýnýn güneþýþýðýnda deriyi tahriþ etme özelliði mevcuttur. Onun için güneþýþýðýna maruz kalmamalýdýr. Evde kullanýmda dilüe edilmelidir. Dilüe etmek için miktara bergamot yaðý kadar alkol ilave edilmelidir.
Uygun Karýþýmlarý
Selvi Yasemin Lavanta Neroli.

B
ÝBERÝYE
Latincesi Rosmarinus Officinalis olup, Akdeniz bölgesinde ve ülkemizde yetiþen bir bitkidir. Genellikle bahçelere çit yapmak maksadý ile kullanýlýr. Aromatik yað týpta kullanýlan bir maddedir. Yaðýn tahriþ edici bir özelliði vardýr. Romatizmal ilaçlarýn terkibine girer. Yapraklarý baharat olarak kullanýlýr.
Herbal Terapi
Kan dolaþýmý rahatsýzlýklarýndan düþük tansiyonda, lemfatik dolaþým bozukluðuna baðlýödemlerde ve zayýf dolaþýmlarda, sindirim sistemi rahatsýzlýklarýndan karýn aðrýsýnda, kabýzlýkta, karýndaki gazda, safra kesesi taþlarýnda, ishalde, karaciðer rahatsýzlýklarýnda ve gastrit þikayetlerinde kullanýlýr. Baþ aðrýsýnda, soðuk algýnlýklarýnda, migrende, ve unutkanlýklarda, kadýn hastalýklarýnda, aðrýlý adetlerde, akýntýlarda,
erken adet kesilmelerinde, idrar söktürücü olarak ve idrar edememe durumunda kullanýlan biberiye, psikolojik rahatsýzlýklarda, halsizlikte, dikkat daðýlýmýnda, sinir hastalýklarýndan, felçte kullanýlmaktadýr. Romatizmal hastalýklarýnda, eklem aðrýlarýnda, boyun aðrýlarýnda kullanýlýr. Solunum sistemi hastalýklarýnda, astýmda, öksürükte ve kronik bronþitte kullanýlmaktadýr.
Aromaterapi
Yeþil bir aðacý andýran nane kokusundadýr. Antiseptik ve uyarýcý etkisi olan biberiye aromatik yaðý kaný durdurucu ve dinçlik verici bir etkiye sahip olup ayný zamanda iyi bir antiseptiktir. Aromatik yað baþ aðrýlarýnda, akciðer hastalýklarýnda, dolaþým bozukluklarýnda ve idrar zorlanmalarýnda kullanýlmaktadýr.
Kozmetikte Kullaným
Saç dökülmesinde, saçlardaki kepeklerde, ciltteki kepeklenmelerde, selülitte ve ciltteki dolaþým bozukluklarýnda, cildin yenilenmesinde ve iltihaplanmalarda kullanýlýr.
Kullaným Þekli
Biberiye aromatik yaðý masaj tarzýnda, banyoda ve buðu tarzýnda uygulanmaktadýr. Baþ aðrýlarýnda, kas aðrýlarýnda, vücudu ýsýtmak amacýyla masaj tarzýnda uygulanýr. Mental ve fiziksel yorgunluklarda, öksürükte, öteki solunum problemlerinde buðu tarzýnda uygulanýr. Biberiye aromatik yaðý dilüe edilerek kullanýlmalýdýr. Hamilelikte ve epilepside kullanýlmaz.

B
ÝNYAPRAK
Latincesi Achillea Millefolium olup Avrupa'da yetiþen ülkemizde yabani olarak bulunan pembemsi bitkidir. Bitkinin çiçeksi çiçeklerinden aromatik yað elde edilir. Karýn aðrýsý giderici ve iltihap tedavi edici özelliði vardýr. Týpta yara tedavisinde kullanýlýr.
Herbal Terapi
Binyaprak çiçeði uzun yýllardýr enfeksiyonlarýn tedavisinde, ateþte ve sindirim sistemi þikayetlerinde kullanýlmaktadýr. Yunan mitolojisinde Achilles topuðundan yaralandýðý zaman binyaprak çiçeðini kullanmýþtýr. Günümüzde aðýz iltihaplarýnda kullanýmý tercih edilir.
Aromaterapi
Binyaprak çiçeði aromatik yaðý, yosunumsu, taze ve kâfur kokusundadýr. Ýltihap giderici, antiseptik, kan kesici, ruhsal rahatlýk verici ve derin bir gevþeme yapýcýözelliði vardýr. Sinirsel rahatsýzlýklarda, düþük tansiyonlarda kullanýlmaktadýr.
Kozmetikte Kullaným
Aknede, yaðlý ciltlerde, saçlarýn kuvvetlendirilmesinde yüz için tonik ve yumuþatýcý olarak kullanýlýr.
Kullaným Þekli
Binyaprak aromatik yaðý masaj tarzýnda banyoda ve buðu tarzýnda kullanýlýr. Kaslarda gevþeme ve uykusuzlukta masaj tarzýnda, asabi hipertansiyonda, cilt için banyoda kullanýlmaktadýr. Dilüe edilmeden kullanýlmaz. Hamilelikte kullanýlmasý sakýncalýdýr.

Ç
AM
Latincesi Pinus Palustris olup kýþýn yaprak dökmeyen iðnemsi yapraklý aðaçlardýr. Ülkemizde 90 kadar türü vardýr.
Herbal Terapi
Sindirim sistemi rahatsýzlýklarýndan safra kesesi taþlarý ve ishallerde, idrar yollarý iltihaplarýnda, psikolojik yorgunluklarda, solunum sistemi rahatsýzlýklarýndan sinüzitte bütün solunum sistemi iltihabý enfeksiyonlarýnda, astýmda ve bronþitte kullanýlýr.
Aromaterapi
Çam aromatik yaðýçok sert, koyu yapýda, kâfur kokusundadýr. Antiseptik etkisi mevcuttur. Bütün viral enfeksiyonlarda, öksürükte ve soðuk algýnlýklarýnda kaslardaki aðrýlarda ve romatizmal hastalýklarda etkilidir.
Kozmetikte Kullaným
Ölü hücrelerin temizlenmesinde, terlemede, tonik olarak kullanýlýr.
Kullaným Þekli
Masaj tarzýnda, banyoda, buðu þeklinde, lapa tarzýnda uygulanýr. Göðüs aðrýlarýnda ve soðuk algýnlýklarýnda masaj tarzýnda uygulanýr. Kaný hýzlandýrýcý ve kaslardaki aðrýlarý giderici etkisinden ve ayaklardaki terlemeyi gidermek için bir kaç damla sýcak suya konulur. Uzun süreli kullanýmlarda dilüe edilerek kullanýlmalýdýr.
Uygun Karýþýmlarý
Lavanta Biberiye.

Ç
AYAÐACI
Latincesi Melaleuca Alternifolia olup menekþe renginde çiçekleri vardýr. Aromatik yað yapraklarýndan elde edilir ve her ne kadar bildiðimiz çay tadýna benzemese de çayaðacý olarak adlandýrýlmýþtýr.
Herbal Terapi
Sindirim sistemi rahatsýzlýklarýndan hazýmsýzlýkta, ishalde ve karýn aðrýlarýnda, üþütmede, aðýz temizliði için gargara olarak ve faranjitte, solunum sistemi rahatsýzlýklarýndan, bronþitte kullanýlýr.
Aromaterapi
Çayaðacý aromatik yaðý acý, baharat ve ilaç kokusundadýr. Tahriþ edici etkisi olmayan, bakteri, mantar ve virüs öldürücüçok güçlü etkiye sahip bir üründür. Mantar ve böcek sokmalarýnda kullanýlýr.
Kozmetikte Kullaným
Aknede, yanýklarda ve ciltteki kýrýþýklarda kullanýlýr.
Kullaným Þekli
Aromatik yað, masaj tarzýnda,banyoda, buðu ve lapa tarzýnda uygulanmaktadýr. Dilüe edilmeden
kullan
ýlmamalýdýr.
Uygun Karýþýmlarý
Papatya Limon Mirra.

DA
Ð SELVÝSÝ
Dað selvisi aðacý aromatik yaðýnýn Latincesi Cetrus Atlantica'dýr. Selvi aðacýnýn kozalaklarýndan elde edilir. Mumya yapýmýnda kullanýlmaktadýr. Bugün Lübnan ve Fas'ta yetiþmektedir.
Herbal Terapi
Romatizma! hastalýklarda, antiinfalamatur olarak el ve ayak parmaklarýndaki üþümelerde kullanýlýr. Antiseptik özelliði mevcuttur. Ýdrar yollarýnda ödem çözücü yani diüretik etkisi mevcuttur. Sistitteki aðrýlý iþemelerde kullanýlýr. Akciðer hastalýklarýnda, farenjitte, bronþitte, öksürükte kullanýlmaktadýr.
Aromaterapi
Dað selvisi aromatik yaðý, aðaç kokusundadýr. Bütün stres tiplerinde kullanýlmaktadýr.
Kozmetikte Kullaným
Aromatik yaðýn kuru cilt üzerine etkisi mevcuttur. Mantar enfeksiyonlarýna karþý kullanýlýr. Kepek ve ekzamada kullanýlýr. Vitiligo adýný verdiðimiz ala tedavisinde, seborede, yaðlý ciltlerde, saçlarýn beslenmesinde, derideki irritasyonlarda, Selülit tedavisinde ve vücuttaki su tutulmasýnda etkilidir.
Kullaným Þekli
Masaj ve banyoda uygulanmaktadýr. Doðrudan uygulanýr. Kuru ciltlerde birkaç damla nemlendirici kremle masaj tarzýnda kullanýlýr. Yaðlý ciltlerde kaynar suya birkaç damla konulduktan sonra baþa havlu konularak yüze buhar tarzýnda uygulanýr. Selülit tedavisinde masaj yapýlarak doðrudan uygulanmaktadýr. Kullanýlmadan önce dilüe edilmelidir. Omuzlara uygulama masaj tarzýndadýr. Ýrite edici özelliðinden dolayý mukoza membranada kullanýlmaz. Koyu cam þiþelerde saklanmalýdýr. Hamilelikte uygulanmaz.
Uygun Karýþýmlarý
Bergamot Selvi Yasemin Ardýç Neroli Biberiye.

DEFNE
Latincesi Laurus Nobilis olup, Akdeniz bölgesinde yetiþen kýþýn yaprak dökmeyen bir aðaçtýr. Yapraklarý derimsi ve özel kokuludur. Meyveleri zeytin büyüklüðünde olup yað bakýmýndan zengindir. Merhemi týpta romatizmal hastalýklarda kullanýlýr. Defne yapraklarýnda Folium Lauri adý verilen uçucu yaðý bulundurur ve defne yapraklarý baharat olarak kullanýlýr.
Herbal Terapi
Mitolojide Apollon'un baþýndaki taç olan defne yapraðý, Yunanlýlara göre tanrýlar tarafýndan korunmanýn iþaretidir. Sezar banyo suyuna defne yapraðý attýrmakta idi. Baharat olarak balýk ve et yemeklerinin arasýna piþirilirken konularak lezzet saðlamakta kullanýlýr. Sindirim sistemi hastalýklarýndan hazýmsýzlýkta,
iþtahsýzlýkta, gastritte, karýndaki gaz þikayetinde etkilidir. Solunum yolu hastalýklarýndan grip, müzmin bronþitte ve ateþ düþürmek için kullanýlýr. Kadýn hastalýklarýndan adetin düzenlenmesinde etkilidir.
Aromaterapi
Defne yaðý týbbi olarak sert bir koku ve sýcaklýk verir. Yað kaslarda gevþeme, vücut ýsýsýnda artma, antiseptik ve immun sistem adýný verdiðimiz baðýþýklýk sistemini artýrýcý etkisi vardýr. Aromaterapide eklem aðrýlarýnda, adet aðrýlarýnda ve idrar retansiyonunda kullanýlýr. Soðuk algýnlýðýna baðlý eklem aðrýlarýnda, viral enfeksiyonlarda ve vücut direncinin artýrýlmasýnda kullanýlýr.
Kullaným Þekli
Defne yaðý masaj, buðu ve lapa tarzýnda kullanýlýr. Yað sýcak suya konularak radyatör peteklerine konularak havadaki mikrobu ve virüsüöldürmekte kullanýlýr. Eklem aðrýlarýnda masaj tarzýnda kullanýlmaktadýr. Deriyi tahriþ edici etkisinden dolayý dilüe edilerek kullanýlmalýdýr. Hamilelik esnasýnda kullanýlmaz.

FESLE
ÐEN OTU
Latincesi Ocimum Basilicum olan fesleðen otunun, tatlý fesleðen otu çiçeðinden aromatik yað elde edilmektedir. Asya ve özellikle Hint týbbýnda önemli bir yeri vardýr. Akdeniz ülkelerinde ve özelikle Kýbrýs'ta, Pasifik Adalarý'nda ve Amerika'da yetiþir.
Herbal Terapi
Pek çok ülkede yani cinsel gücü artýrýcý etkisinden faydalanýlmaktadýr. Öte yandan, sindirim sistemine etkisinden dolayý diyetisyenler tarafýndan kullanýlýr.
Aromaterapi
Sindirim sisteminde, hazýmsýzlýkta, kusmalarda, baðýrsak enfeksiyonlarýnda, ishalde, karýndaki gazda etkilidir. Sinir sistemi hastalýklarýndan migrende ve sinüzitte, nezlede etkilidir. Psikolojik rahatsýzlýklardan anksiyete, histeri, uykusuzlukta kullanýlýr. Solunum sistemi hastalýklarýndan astým bronþialede, hýçkýrýkta, kronik bronþitte kullanýlýr. Böcek sokmalarýnda ve böcek sokmalarýna karþý kullanýlmaktadýr.
Kozmetikte Kullaným
Kozmetikte, cilt altýnda varislere baðlý oluþmuþ dolaþým bozukluklarý ve uyuþukluklarý gidermek için kullanýlýr. Derideki poor adýný verdiðimiz gözenekleri açarak hücrelerin havalanmasýný saðlar.
Kullaným Þekli
Masajla, banyoda ve inhalasyon tarzýnda kullanýlmaktadýr. Cildi temizlemek için çok az miktarda kullanýlýr. Masaj için kullanýlýrken dilüe edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta fesleðen bazý þahýslarda deride iritasyon yapýcý etkiye sahiptir. Daima dikkatli kullanýlmalýdýr. Hamilelikte kullanmaktan kaçýnýlmalýdýr.
Uygun Karýþýmlarý
Bergamot Lavanta Sardunya.
Son Güncelleme ( Cumartesi, 27 Eylül 2008 )
 
< Önceki   Sonraki >